Trigger points

Trigger points

Trigger point (σημείο πυροδότησης). Διακριτό, ευερέθιστο σημείο που μοιάζει με σφιχτή μυϊκή ταινία (σπασμός – κόμπος). Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρουν πόνο στο σημείο που βρίσκονται αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Κάθε trigger point αντανακλά πόνο σε συγκρεκριμένα σημεία, τα οποία έχουν επισήμως χαρτογραφηθεί. Σχεδόν στο 74% των περιπτώσεων, το σημείο πυροδότησης δε βρίσκεται εκεί που ο ασθενής νιώθει το σύμπτωμα!

Διακρίνονται σε:

Ενεργά.

 • Αναφέρουν πόνο, δυσαισθησία, υπαισθησία.
 • Εμφανίζονται σαν αντίκτυπος μετά από μυϊκό τραυματισμό, κακή στάση ή λάθος εμβιομηχανική, επαναλαμβανόμενη χρήση ενός μυ ή ερεθισμό νεύρου.
 • Ο πόνος υπάρχει και στην ανάπαυση
 • η ψηλάφηση τους είναι επώδυνη.
 • Οι ασθενείς τον χαρακτηρίζουν σαν ακτινοβολούμενο.

Λανθάνοντα / ανενεργά.

Πρόκεται για χρόνια trigger points που δεν έτυχαν αρχικής αντιμετώπισης και εμφανίζουν ξανά συμπτώματα.
Προκαλούν περιορισμό στην κίνηση του μυ και αδυναμία. Παράγοντες επανενεργοποίησής τους μπορεί να είναι η υπέρχρηση του μυ ή η υπερβολική διάτασή του.

Άλλα συμπτώματα:

 • Τοπική αντίδραση σύσπασης (Local twitch response)
 • Εφίδρωση (λόγω ερεθισμού του αυτόνομου νευρικού συστήματος)
 • Ζαλάδα (απο trigger points στον αυχένα/κεφάλι)
 • Βουητό στα αυτιά (απο trigger points στον αυχένα/κεφάλι)
 • Ημικρανία (απο trigger points στον αυχένα/κεφάλι)
 • Απώλεια συντονισμού των εμπλεκόμενων μυών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επιδέχονται πολλούς τρόπους αντιμετώπισης.

Μάλαξη / κάθετη πίεση με τα δάχτυλα. Άμεση πίεση στο σημείο πυροδότησης. Η πίεση εφαρμόζεται κάθετα της φοράς των μυϊκών ινών του εμπλεκόμενου μυ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η χαλάρωση και η άφθονη αιμάτωση του σημείου. Σε οξύ trigger point (που μόλις έχει εμφανιστεί) η μέθοδος μπορεί να είναι άμεσα, πλήρως αποτελεσματική. Βοηθητικά, πριν την πίεση τοποθετείται θερμό επίθεμα για την προώθηση της αιμάτωσης του σημείου.

Ξηρά βελόνα /Dry needling. Αφορά μόνο μυοπεριτοναϊκό πόνο. Με λεπτή ευλύγιστη βελόνα, την οποία εισάγουμε και κινούμε επαναλαμβανόμενα στο trigger point (κάθετα της φοράς των μυϊκών ινών) προκαλείται τοπική απόκριση σύσπασης, η οποία επιτυγχάνει μυϊκή χαλάρωση και μείωση του πόνου.

Διάταση. Ο ασθενής είτε με τη βοήθεια του θεραπευτή, είτε μόνος του, κάνει συχνά διατάσεις στον μυ που πάσχει για να προωθήσει τη χαλάρωσή του. Απλή και ιδιαίτερα ανακουφιστική τεχνική για τον ασθενή.

Θεραπευτικό taping. Εφαρμογή ελαστικής ταινίας (με συγκεκριμένο τρόπο και τεχνική). Χαλαρώνει και διατείνει τον μυ, λειτουργώντας υποβοηθητικά.

Μυϊκή ενδυνάμωση/ διόρθωση στάσης σώματος. Με το πέρας γίνονται κατάλληλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, διόρθωσης, εκπαίδευσης ορθής στάσης.
Στα σημεία πυροδότησης, γίνονται εγχύσεις: παυσίπονων, κορτικοστεροειδών, μεσοθεραπείας με κολλαγόνο.