Συγγραφικό έργο

Συγγραφικό Έργο

Η πλήρης έλλειψη ελληνικών ορθοπαιδικών συγγραμμάτων την δεκαετία του 1990, δημιούργησε την ανάγκη να μεταφράσω και να επιμεληθώ βιβλία που αποτελούσαν και αποτελούν ‘‘ευαγγέλια’’ για την ορθοπαιδική.

 

Ακολούθησε η συγγραφή αναλόγως των σύγχρονων αναγκών.

Πρώτο εξ αυτών, ήταν η ορθοπαιδική του APLEY. Μετά από 3 χρόνια επίπονης εργασίας το βιβλίο εκδόθηκε και είναι το ‘‘βιβλίο αναφοράς’’, το βιβλίο που διδάσκεται στην Ορθοπαιδική ειδικότητα στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια αυτή, ουσιαστική παρουσία και κατάθεση ψυχής από τον εκλεκτό συνάδελφο και επιστήμονα κ. Παξινό Ο.

 

Ακολούθησε η μετάφραση, επιμέλεια, της 6τομης χειρουργικής ορθοπαιδικής του Campbell.

Και τα δύο ανωτέρω βιβλία εκδόθησαν και συνεχίζουν την επιτυχημένη κυκλοφορία τους , από τον ιατρικό εκδοτικό οίκο Πασχαλίδη.

 

Συγγραφικό έργο

 

  1. Συνοπτική ορθοπαιδική , για φοιτητές ΤΕΙ- ΤΕΦΑΑ
  2. Ανατομία concise,
  3. Φυσιολογία , για σπουδαστές Φ/Θ σχολών, ΤΕΙ,
  4. Εργοφυσιολογία ,
  5. Σπονδυλική στήλη και σκολίωση,
  6. Prp – Αυξητικοί παράγοντες (αναγεννητική ιατρική),
  7. Σύγχρονη ορθοπαιδική,
  8. Χειρουργικές προσπελάσεις (μετάφραση),
  9. Οστεοπορωτικά κατάγματα,
  10. Κλινική εξέταση ώμου,
  11. Αθλητικές κακώσεις,
  12. Βιολογικοί παράγοντες (υπό έκδοση)
  13. Αθλητική ψυχολογία (συνεργασία με την ψυχαναλύτρια – κλινική ψυχολόγο, Κλ. Γκεβέζου),
  14. Φυσιολογία,
  15. Οστεοαρθρίτιδα γόνατος,
  16. Χέρι (μετάφραση),
  17. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τεχνική MIS.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Apley

H Ελληνική Μετάφραση της 7ης Έκδοσης του Apley (1998) αποτελούσε μία προσπάθεια να δωθεί στην τότε περιορισμένη Ελληνική Βιβλιογραφία ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα Ορθοπαιδικής. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στην Ορθοπαιδική στην Ελλάδα. Νέοι Καθηγητές με δραστήριους συνεργάτες αλλά και μη πανεπιστημιακοί καταξιωμένοι ορθοπαιδικοί έχουν ήδη πλουτίσει με πολύ επιμελημένες εκδόσεις την μέχρι πρόσφατα περιορισμένη Ελληνική Βιβλιογραφία. Επομένως γιατί να αναλάβει κανείς το επίπονο έργο της μετάφρασης της νέας 8ης Έκδοσης του Apley όταν πλέον δεν υπάρχει το κενό που υπήρχε παλαιότερα;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα σε αυτό το βιβλίο, στο οποίο διασώζεται η κληρονομιά του Alan Graham Apley, ο οποίος πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1996 μετά από 50 χρόνια διδασκαλίας της Ορθοπαιδικής. Γεννημένος το 1914 σε μία φτωχογειτονιά του Λονδίνου από γονείς Πολωνούς μετανάστες διακρίθηκε από νωρίς για τις επιδόσεις του ώς μαθητής και ώς φοιτητής στο University College Hospital από όπου απεφοίτησε το 1938. Έγινε Fellow του Royal College of Surgeons of England το 1941 και αμέσως μετά στρατεύθηκε και υπηρέτησε ώς αξιωματικός του υγειονομικού στην Ινδία σε όλη την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Επιστρέφοντας στην Αγγλία ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Ορθοπαιδική και το 1947 διορίστηκε consultant στο Rowley Bristow Orthopaedic Hospital στο Pyrford. Το νοσοκομείο ήταν ένα από τα πολλά αντιφυματικά κέντρα της εποχής με στενές σχέσεις με το St Thomas’ Hospital στο οποίο Καθηγητής της Χειρουργικής ήταν ο George Perkins, ο οποίος ενέπνευσε και καθοδήγησε τον Apley. Από το 1948 άρχισαν να διοργανώνονται κάθε εξάμηνο στο Rowley Bristow εντατικά μαθήματα για τις Τελικές Εξετάσεις του FRCS στα οποία ο Apley διέπρεψε ώς Δάσκαλος. Είχε ένα μοναδικό ταλέντο έκφρασης και την ικανότητα να επιλέγει από το όγκο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας τα πιό σημαντικά και να τα μεταδίδει με αλησμόνητες προτάσεις και πολύ χιούμορ. Αυτή η χαρισματική προσωπικότητα σπάνια όμως αναφέρονταν στην επίπονη προετοιμασία για την κάθε διάλεξη και την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και εμπλουτισμό με τα καταπληκτικά slides που συγκέντρωνε με μεγάλο κόπο. Ο ίδιος αναφέρονταν έμμεσα σε αυτή την τελειοθηρία του με την παρότρυνση πρός τους ιατρούς να γράφουν επιστημονικές εργασίες εφαρμόζοντας την μέθοδο του «συρταριού», δηλαδή ξαναδιαβάζοντας και επιδιορθώνοντας το κείμενο πολλές φορές και μετά να το βάζουν εκ νέου στο συρτάρι για επανέλεγχο πριν δημοσιευτεί.

Η Ορθοπαιδική Γνώση ήταν τόσο καλά διατυπωμένη σε αυτές τις διαλέξεις πού γρήγορα ζητήθηκαν σημειώσεις οι οποίες δακτυλογραφήθηκαν και διενεμήθηκαν προσδίδοντας περισσότερη φήμη στο σεμινάριο. Τις σημειώσεις αυτές είδε ο Ian Aird, Καθηγητής της Χειρουργικής στο Royal postgraduate Hospital στο Hammersmith ο οποίος ζήτησε από τον Apley να γράψει ένα κανονικό βιβλίο. Στην πρώτη της έκδοση το 1959 η «Ορθοπαιδική» του Apley ήταν ένα βιβλίο με χάρτινο εξώφυλλο χωρίς φωτογραφίες, το οποίο όμως έγινε αμέσως επιτυχία. Όταν οι εκδότες πρότειναν στην 2η Έκδοση να μπεί ένας περιορισμένος αριθμός φωτογραφιών, ο Apley κατασκεύασε με πολύ κόπο τις γνωστές σύνθετες φωτογραφίες του, κάθε μία απο τις οποίες περιέχει πολλές άλλες σε μέγεθος γραμματοσήμου αλλά επαρκούς ευκρίνειας. Ο Apley συνεργάστηκε με τον Louis Solomon μόνο μετά την 6η Έκδοση και επέβλεψε πρίν πεθάνει και την 7η Έκδοση. Το βιβλίο σε όλες τις εκδόσεις του ήταν παγκόσμια επιτυχία, ενώ μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και πειρατικές εκδόσεις στην Ασία για τις οποίες ο Apley ένιωθε μάλλον κολακευμένος. Η 8η Έκδοση την οποία παραδίδουμε στα Ελληνικά είναι εμπλουτισμένη με τις σύγχρονες τεχνολογικές και χειρουργικές τεχνικές που άλλαξαν σημαντικά την ορθοπαιδική την τελευταία δεκαετία. Παρόλα αυτά διατηρεί τις «παραδοσιακές» αρχές που τόσο σέβονταν ο Apley: την υπομονετική ακρόαση του ιστορικού του ασθενούς, την μεθοδική κλινική εξέταση και την σαφή κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών νόσου και θεραπείας.

Το έργο της μετάφρασης ήταν επίπονο και χρονοβόρο. Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την οδηγία του Apley για την συγγραφή επιστημονικών εργασιών: την μέθοδο του «συρταριού». Το κείμενο ξαναδιαβάστηκε και επιδιορθώθηκε πολλές φορές και μπαίνοντας ξανά στο συρτάρι για νέα διόρθωση πρίν τελικά δωθεί στον κ. Χρήστο Πασχαλίδη για την εκτυπωσή του, ο οποίος το αντιμετώπισε με τον επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα που διακρίνει τις Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη. Ως μεταφραστές αφιερώσαμε πολλά βράδια και σαββατοκύριακα επί πολλούς μήνες για να παραδώσουμε αυτό το έργο στους Έλληνες Ορθοπαιδικούς. Το διασκεδάσαμε όμως και πολλές φορές νιώσαμε όπως οι Άγγλοι Χειρουργοί που παρακολουθούσαν τον Apley να διδάσκει στα σεμινάρια του FRCS. Ελπίζουμε να διασκεδάσετε και εσείς μαθαίνοντας την Ορθοπαιδική από έναν από τους μεγαλύτερους Δασκάλους της.

 

Αθήνα 2006
Οδυσσέας Παξινός
Παναγιώτης Βούλγαρης

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!