Θερμογραφία

Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία ΥΑΘ - (Infrared Imaging Thermography - IIT)

Η Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία – ΥΑΘ χρησιμοποιείται σχεδόν 25 χρόνια ως διαγνωστική μέθοδο εξέτασης, αξιολόγησης ασθενειών και παθήσεων.

 

Το ιατρείο του ορθοπαιδικού χειρουργού Βούλγαρη Παναγιώτη, είναι το μοναδικό ορθοπαιδικό ιατρείο σήμερα, που χρησιμοποιεί θερμική κάμερα υψηλής ανάλυσης στην Ελλάδα, για διαγνωστικούς σκοπούς.

 

ΥΑΘ λοιπόν είναι η εξ’ αποστάσεως, μη επεμβατική, κλινική απεικόνιση ή ανίχνευση του πάσχοντος σημείου ενός οργανισμού.

 

Χρησιμοποιείται με σκοπό να απεικονίσει, να ανιχνεύσει και να καταγράψει επακριβώς τις θερμικές αλλαγές στην επιφάνεια του σώματος.

 

Η θερμογραφία είναι η μόνη μέθοδος η οποία αναγνωρίζει από πού προέρχεται η πραγματική αιτία του πόνου και της δυσφορίας.

 

Η Διαγνωστική θερμογραφία έχει τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζει την δυσλειτουργία μιας περιοχής, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που πραγματοποιείται και ιδιαίτερα πώς ο ασθενής ανταποκρίνεται σε αυτή.

 

Οι θερμικές εικόνες αξιολογούνται για ανωμαλίες που μπορεί να είναι συμπτώματα νόσου. Η φλεγμονή αποτελεί πρόδρομο πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αξιολόγηση της κατάστασης των ιστών, της μυϊκής καταπόνησης αλλά και της αγγειακής ροής των ασθενών.

 

Η επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος παρομοιάζεται σαν θερμαντικό σώμα το οποίο παράγει ομοιόμορφη θερμοκρασία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την θερμοκρασία του σώματος σταθερά ρυθμισμένη προκειμένου να επιβιώσουν.

 

Η θερμότητα στο σώμα παράγεται, ρυθμίζεται και εξαρτάται από την αγγειακή δραστηριότητα και τις μεταβολικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στους ιστούς. Αυτό σημαίνει ότι η εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας από το δέρμα είναι δυνατόν να ανιχνευθεί και να δημιουργήσει ένα θερμικό χάρτη της κατανομής της θερμοκρασίας με τηλεανίχνευση.

 

Η ΥΑΘ είναι αυτή ακριβώς η διαδικασία απεικόνισης του θερμικού χάρτη κατανομής της θερμοκρασίας του σώματός μας, όπου υπέρυθρες εικόνες του ανθρώπινου ιστού αναλύονται και βαθμολογούνται με σκοπό να προσδιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας μη φυσιολογικής θερμικής λειτουργίας ή να εντοπιστούν άλλες θερμικές ανωμαλίες.

 

Αυτή η πληροφορία μη φυσιολογικής θερμοκρασίας μεταδίδεται στον υπολογιστή της κάμερας που μετατρέπει αυτές τις ραδιομετρικές μετρήσεις σε εικόνες. Η ποσότητα του φωτός που εκπέμπεται από μια επιφάνεια του σώματος που εκτίθεται σε

 

ΥΑΘ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ανακλαστικότητα αλλά και την εκπομπή τόσο της φωτεινής όσο και της θερμικής παρουσίας στον περιβάλλοντα χώρο.

 

Με άλλα λόγια, εάν το άτομο που θα γίνει η θερμογράφηση βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που είναι πολύ φωτισμένο με φυσικό φως, τότε μέρος από αυτό το φως θα αντανακλάται και από το σώμα του ατόμου στην κάμερα κατά την στιγμή της θερμογράφησης. Το ίδιο ισχύει αν το σώμα του ασθενούς εκτεθεί σε έντονο ηλιακό φως ή σε μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως.

 

Επί πλέον αν το άτομο βρίσκεται σε επαφή με ένα θερμαντικό σώμα ή αν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό, όπως σε μια καλοκαιρινή ημέρα, τότε το σώμα με την σειρά του επίσης θα αντανακλά θερμότητα.

 

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει λάθος μετρήσεις της θερμοκρασίας. Αυτός είναι ο λόγος που η ΥΑΘ πρέπει να επιτελείται σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον τόσο από άποψη φωτεινότητας όσο και από άποψη θερμότητας του χώρου που πραγματοποιείται η λήψη. Η σωστή λήψη απαιτεί θερμογράφιση σε περιβάλλον σκοτεινό και με χαμηλή θερμοκρασία όπου ο ασθενής θα πρέπει να έχει εγκλιματιστεί σε αυτό για χρονικό διάστημα 15’ περίπου λεπτών.

 

Οι εικόνες που έχουν αποκτηθεί μέσω ΥΑΘ σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον αποστέλλονται στον υπολογιστή για ανάλυση και ερμηνεία μαζί με τις απαραίτητες συστάσεις προς τον ασθενή.

 

Ο ρόλος της ΥΑΘ στην διαγνωστική ιατρική είναι να επιτρέπει στον εξεταστή να απεικονίσει και να ποσοτικοποιήσει τις αλλαγές στη θερμοκρασία της επιφάνειας του δέρματος με τη χρήση υπερύθρων καμερών υψηλών προδιαγραφών.

 

Η ΥΑΘ στην διαγνωστική ιατρική δεν είναι κάτι νέο. Χρησιμοποιείται για κλινική χρήση για μια περίοδο 30 και πλέον ετών και έχουν παρουσιαστεί σε ιατρικά περιοδικά πάνω από 8.500 κριτικές μελέτες οι οποίες αναφέρουν μόνο θετικά σχόλια και όλες υποστηρίζουν ότι η ΥΑΘ αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τον ασθενή προκειμένου να εξετάσει το σώμα του.

 

Η έρευνα έχει δείξει ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την έρευνα και αποτελεσματική διάγνωση μεταξύ άλλων διαταραχών στο νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό του οργανισμού, συνδρόμων πόνου, αρθρίτιδα, αγγειακών διαταραχών, τραυμάτων μαλακών ιστών, παθήσεων του λαιμού και της πλάτης, ινοκυστικής νόσου, εντερικών αποφράξεων, λοιμώξεων, φλεγμονών κλπ.

 

Η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι συνεισφέρει στον έγκαιρο εντοπισμό και την παρακολούθηση της ανώμαλης φυσιολογίας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

 

Από την άλλη πλευρά (παρότι δεν υποτιμούμε την εξέταση), οι ακτινογραφίες X-ray, δεν είναι σε θέση να μπορούν να εντοπίσουν μια ανώμαλη περιοχή αν αυτή δεν είναι αρκετά μεγάλη ή αρκετά διακριτή ώστε να γίνει ορατή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως ο όγκος στο μαστό θα είναι πολύ μεγάλος και θα έχει πλέον καθιερωθεί στην περιοχή.

 

Η ΥΑΘ δεν αντικαθιστά τις ακτινογραφίες, γι’ αυτό οι δύο κλινικές εξετάσεις συμπληρώνουν η μία την άλλη.

 

Το κλειδί είναι ότι το σώμα μας αντιδρά σε παθολογικές και φυσιολογικές μεταβολές μέσα σε αυτό με ένα θερμικό τρόπο.

 

Αυτή η θερμική απόκριση βασίζεται στην ροή του αίματος.

 

Αν μια περιοχή έχει υψηλότερη ροή αίματος αυτό προφανώς οφείλεται σε κάποια ανωμαλία. Σε μια τέτοια περίπτωση το θερμογραφικό αποτέλεσμα της κάμερας θα εμφανίσει λευκές «κηλίδες» ή λευκά «σύννεφα» σαν καπνό.

 

Απεναντίας αν μια περιοχή έχει χαμηλή ροή αίματος τότε το θερμογραφικό αποτέλεσμα της κάμερας θα εμφανίσει πράσινες, γαλάζιες ή βαθύ μπλε κηλίδες.

 

Προαναφέρθηκε ότι η ΥΑΘερμογραφία είναι η εξ’ αποστάσεως, μη επεμβατική, κλινική απεικόνιση ή ανίχνευση του πάσχοντος σημείου ενός οργανισμού.

 

Αποτελεί για τον ασθενή πολύ ασφαλή διαδικασία απεικόνισης χωρίς τα μειονεκτήματα της υπεριώδους ακτινοβολίας όπου κανείς εκτίθεται σε κάθε είδους επιβλαβή για τον οργανισμό ακτινοβολία, όπως είναι η περίπτωση της απεικόνισης με ακτίνες Χ. Αντ’ αυτού, η θερμοκάμερα επιλέγει μόνο τα θερμικά σήματα από εσάς.

 

Το σώμα δεν εκτίθεται σε οτιδήποτε βλαβερό. Υπάρχει ελάχιστη επαφή με το σώμα, μόνο ένας ανιχνευτής ο οποίος δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και η μέθοδος είναι 100% ακίνδυνη και χωρίς πόνο.

 

Η ΥΑΘ έχει την έγκριση του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.

 

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα έχετε μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας υπέρ της Υπέρυθρης Απεικονιστικής Θερμογραφίας είναι το χαμηλό κόστος θερμογράφησης σε σύγκριση με άλλες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η απεικόνιση με MRI. Η Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία είναι ένα σχετικά φθηνότερο εργαλείο από το οποίο κανείς μπορεί να αποκομίσει επίσης μια σαφή διάγνωση.

 

Η σημασία της Υπέρυθρης Απεικονιστικής Θερμογραφίας είναι καλά τεκμηριωμένη χάρη στην έρευνα που διεξάγεται από μεγάλα ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής ενημερώνεται συνεχώς για το θέμα αυτό από τη βιβλιογραφία που έρχεται στην δημοσιότητα. Οι αναφορές από Νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία στην καθημερινή έρευνα και εργασία τους είναι εκατοντάδες.

 

Οι ιατροί σε μια σειρά από σημαντικά ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ιατρικών προβλημάτων. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν την Κλινική Mayo, Johns Hopkins, το Πανεπιστήμιο Georgetown, Auburn, Vanderbilt, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stoney Brook, Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, Texas Tech και UCLA για να αναφέρουμε μερικές.

 

Επίσης, ιατροί της Ανατολής όπως της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και αλλού είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη χρήση αυτής της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Στην Ιαπωνία μόνο, πάνω από 300 νοσοκομεία και 10 ερευνητικά ιδρύματα βιοϊατρικής χρησιμοποιούν υπέρυθρη θερμική απεικόνιση.

 

Η κάμερα που χρησιμοποιούμε Flir Evo IV για την καταγραφή παθήσεων μέσω υπέρυθρης Απεικονιστικής Θερμογραφίας είναι η πλέον αξιόπιστη (και οικονομικά ακριβότερη), με τεράστια ψηφιακή ανάλυση και υψηλότατη θερμική ευαισθησία.


Εγκεκριμένη από τον FDA (Αρ. καν: 21 CFR 884.2980 FEIV) για χρήση Υπέρυθρης Απεικονιστικής Θερμογραφίας σε κλινικές μετρήσεις.

 

Η Υπέρυθρη Απεικονιστική Θερμογραφία είναι αποτελεσματική διαγνωστική τεχνική η οποία αποκαλύπτει στο 100% τα σημεία στα οποία ο οργανισμός σας πάσχει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα για τη διάγνωση και πρόγνωση, καθώς και την παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας.

 

Η έγκαιρη ανίχνευση της φλεγμονής είναι το κλειδί για την πρόληψη και μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να αποτραπούν πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Επιπλέον οι διαχρονικές απεικονιστικές θερμογραφήσεις επιτρέπουν να χαρτογραφηθούν οι αλλαγές στο σώμα σας υποδεικνύοντας τυχόν αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, πιθανώς ενδεικτικές αρχόμενης νόσου.

 

Μετά από αυτό μπορεί να σας συστηθεί να κάνετε ανάλογη θεραπευτική αγωγή με laser με σκοπό να απαλλαγείτε από τα διάφορα συμπτώματα που σας ενοχλούν. Σε αυτό θα βοηθηθείτε με τα σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα που διαθέτουμε και πάντα είναι τελευταίας τεχνολογίας.

 

Έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικά ακριβές και αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο για ένα μεγάλο φάσμα ορθοπαιδικών παθήσεων όπως:

 

 • Φλεγμονές
 • Οιδήματα
 • Νοσήματα Δέρματος
 • Πόνος μη εμφανούς αιτιολογίας
 • Πόνος οποιαδήποτε αιτιολογίας όπως:
  • Μυοσκελετικός π.χ. Δισκοπάθειες και Δισκοκήλες
  • Νευρολογικός π.χ. Νευραλγίες, Πονοκέφαλοι
  • Ρευματικός π.χ. Αγκυλοποιητική Σπονδυλο-Αρθρίτιδα
  • Νεοπλασματικός π.χ. Μεταστάσεων ή Χημειοθεραπείας
 • Τραυματισμοί μυϊκού και σκελετικού συστήματος όπως:
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Θλάσεις
  • Διαστρέμματα
 • Σύνδρομα όπως:
  • καρπιαίου σωλήνα
 • Αρθροπάθειες όπως:
  • Αρθρίτιδα
  • Αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης
 • Ινομυαλγία
 • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
 • Πυρετός
 • Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
 • Νευραλγία
 • Δυσλειτουργία των νεύρων
 • Φλεγμονώδεις νόσοι
 • Περιφερική αγγειακή νόσος
 • Αθλητικοί τραυματισμοί
 • Κατάγματα
 • Βλάβες στα μαλακά μόρια
 • Διάστρεμμα ή εξάρθρημα
 • Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
 • Διάγνωση πριν την εφαρμογή χειροπρακτικής
 • Αξιολόγηση βάθους του εγκαύματος
 • Αξιολόγηση των αγγειακών παθήσεων
 • Στην ιατρική έρευνα
 • Διάγνωση λοιμώξεων
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος

 

Η Διαγνωστική θερμογραφία είναι μια αντικειμενική μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει αν ο πόνος οφείλεται σε ασθένεια.
Η διάγνωση στις φλεγμονώδεις παθήσεις είναι ακριβέστατη όταν η εστία βρίσκεται μέχρι και 9 εκ. βάθος.

 

Βιβλιογραφία

 

 1. Bradley P F: Thermographic Evaluation of Response to Low Level Laser Acupuncture. Proc. Second Meeting of the International Laser Therapy Association, London sept 1992, p32.
 2. Obata J et al: Evaluation of acute pain-relief effects of low power laser therapy on rheumatoid arthritis by thermography. Laser Therapy. 1990, 2:28.
 3. Taguchi T et al. Thermographic changes following laser irradiation for pain Relief. J Clinical Laser Med Surg. 1991, 9(2):143
 4. Sasaki K et al: To examine the adverse photothermal effects of extended dosage laser therapy in vivo on the skin and subcutaneous tissue in the rat model. Laser Therapy. 1992; 2:69.
 5. Bradley P F, Rebliini Z: Low intensity laser therapy (LILT) For temporomandibular joint pain: a clinical electromyographic and thermographic study. Laser Therapy. 1996; 1:47.
 6. Maeda T et al: Histological, thermographic and thermometric study in vivo and excised 830 nm diode laser irradiated rat skin. Laser Therapy. 1990; 2:32.
 7. Kono A, Fujumasa I. The evaluation of pain therapy with low power laser: comparative study on thermography and double blind test. Thermologie Österreich. 1995; 5(3):112.
 8. Asagai Y, Imakiire A, Ohshiro T. Thermographic effects of laser therapy in patients with cerebral palsy. Laser Therapy. 2000; 12(1):12-15.
 9. Asagai Y, Imakiire A, Ohshiro T. Thermographic study of low level laser therapy for acute-phase injury. Laser Therapy. 2000; 12:31-33.
 10. Same as 1769. Makihara E, Makihara M, Masumi S, Sakamoto E. Evaluation of facial thermographic changes before and after low-level laser irradiation. Photomed Laser Surg. 2005; 23(2):191-195.
 11. Same as 1659. Makihara E, Makihara M, Masumi S, Sakamoto E. Evaluation of facial thermographic changes before and after low-level laser irradiation. Photomed Laser Surg. 2005; 23(2):191-195.
 12. Terashima H, et al: Low Energy Laser Irradiation for Lateral Humeral Epycondylitis and de Quervains Disease. Laser Therapy – an international journal of low level laser therapy. (ILTA Okinawa Congr Abstr Issue) 1990, 2(1):27.
 13. Kamikawa K, Kyoto j: Double blind experiences with mid-Lasers in Japan. 1985. Int Congr on Lasers in Med and Surg, Bologna June 1985, 165-169. Moduzzi Editore S.p.A., Bologna.
 14. Schindl L et al. Topical low power laser irradiation shows a systemic increase in blood flow in conditions of disturbed microcirculation. Laser Therapy. 1996; 8:58 (abstract).
 15. Mayordomo M M et al. Laser in painul process of locomotor system: our experience. 1985. Proc. Of Laser Bologna 1985. Monduzzi Editore, Bologna.