Εγχύσεις βλαστοκυττάρων

Εγχύσεις βλαστοκυττάρων

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κλπ κύτταρο). Η ονομασία βλαστοκύτταρο σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη “κύτταρο” απο όπου θα ‘‘βλαστήσει ’’, νέο είδος κυττάρου στον οργανισμό.

Η έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ξεκίνησε το 1998 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η θεραπεία αυτή έχει ως στόχο να διεγείρει με φυσικό τρόπο την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών παρέχοντας στην πάσχουσα περιοχή ικανό αριθμό κυττάρων τα οποία είναι επιφορτισμένα με αυτό το καθήκον, τα γνωστά βλαστοκύτταρα – stem cells. Τα βλαστοκύτταρα στην εποχή μας προβάλλουν σαν μια εξαιρετικά υποσχόμενη μέθοδος για την θεραπεία ασθενειών οι οποίες είτε αντιμετωπίζονταν με άλλους τρόπους έως σήμερα είτε θεωρούνται μη ιάσιμες. Ένας πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δίνει ελπίδες, είναι η θεραπεία των εκφυλιστικών και αυτοάνοσων παθήσεων.

Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται συνήθως απο το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς του ασθενούς μέσω ελάχιστα επεμβατικής και ανώδυνης μεθόδου. Έχει αποδειχτεί ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αποθήκη του οργανισμού για το συγκεκριμένο είδος κυττάρων. Για την διαδικασία αυτή χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ενώ τηρούνται συγκεκριμένες συνθήκες κατά την λήψη, επεξεργασία και καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων.

Μετά την επεξεργασία και καλλιέργεια, παρασκευάζεται ένα διάλυμα πλούσιο σε βλαστοκύτταρα και ενίεται στην πάσχουσα περιοχή ,το οποίο παρέχει τοπικά, υψηλές συγκεντρώσεις αυξητικών παραγόντων – χρήσιμων για την διαδικασία της επούλωσης.

Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με αρθρίτιδα εκφυλιστικής ή τραυματικής αιτιολογίας (ελλείμματα χόνδρου).

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως τα προϊόντα αποδόμησης του χόνδρου στην αρθρίτιδα διεγείρουν κάποια κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα που κύρια δουλειά τους είναι να απομακρύνουν τα άχρηστα προϊόντα. Δυστυχώς τα ενεργοποιημένα μακροφάγα έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου, βάζοντας την άρθρωση σε έναν φαύλο αυτοκαταστροφικό κύκλο.

Τα βλαστοκύτταρα που ενίονται στην άρθρωση ανιχνεύουν τα μακροφάγα και τα απενεργοποιούν ενώ παράγουν και αναγεννητικές πρωτείνες – αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην επούλωση. Τελικά κάποια απο τα βλαστοκύτταρα θα διαφοροποιηθούν σε χόνδρο ολοκληρώνοντας την διαδικασία της επούλωσης. Μέσω αυτής της διαδικασίας εξηγείται η μακροπρόθεσμη «αντιφλεγμονώδης» δράση των βλαστοκυττάρων αφού μειώνεται η φλεγμονή, ο πόνος και το οίδημα ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν και τροποποιητική δράση στην πάθηση αφού επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ των καταβολικών – μακροφάγων και των αναγεννητικών παραγόντων καθυστερώντας την καταστροφή του χόνδρου και σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλοντας στην επούλωση του φθαρμένου χόνδρου.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ενώ και εργαστηριακές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πράγματι τα βλαστοκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση του φθαρμένου χόνδρου. Οι θεραπείες αυτές συνεχώς εξελίσσονται και κερδίζουν έδαφος αλλά θα πρέπει να γίνονται με τις σωστές ενδείξεις και την καλλιέργεια κατάλληλων προσδοκιών στον εκάστοτε ασθενή.

Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων είναι καίριος, καθώς πέραν των άλλων ασκούν ανοσορυθμιστικό ρόλο ενώ βοηθούν σημαντικά και στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης και ομαλοποίησης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και για την δημιουργία πόρων στα οστά στις περιπτώσεις καταγμάτων.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων επεκτείνεται και σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την κοσμητική και την επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ουλών στο δέρμα και για την αποκατάσταση διαβητικών ελκών ή κατακλίσεων μέσω της ανανέωσης του δέρματος.

Βιο-ορθοπαιδική

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός, βιο-ορθοπαιδικός Βούλγαρης Παναγιώτης, παρακολουθώντας τις σύγχρονες ορθοπαιδικές θεραπείες, εφαρμόζει στο ιατρείο του την πρωτοποριακή μέθοδο της βλαστοκυτταρικής θεραπείας.

Η εξέλιξη της ορθοπαιδικής οδήγησε στην καινοτόμο αυτή θεραπεία αποκατάστασης, χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Πρόκειται για τις βιοορθοπαιδικές θεραπείες, οι οποίες βασίζονται στα βλαστοκύτταρα. Λήψη αυτών γίνεται από το σώμα του ασθενούς με mini λιποαναρρόφηση στο χὠρο του ιατρείου.

Ριζική και ουσιαστική είναι η διαφορά στον τρόπο, στο σημείο λήψης και στην επεξεργασία τους. Μέχρι σήμερα η λήψη βλαστοκυττάρων γινόταν από τον μυελό των οστών (bone marrow). Διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη, με μέτρια ποιότητα και μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων. Σήμερα η λήψη γίνεται εντελώς ανώδυνα, με τοπική αναισθησία από την κοιλιακή χώρα ή τον μηρό. Ηουσιαστική όμως διαφορά έγκειται στην εξαιρετική ποιότητα των βλαστοκυττάρων και στον υπερπολλαπλάσιο αριθμό τους, σε σχέση με την μέχρι σήμερα μέθοδο.

Η επεξεργασία τους έχει αλλάξει άρδην. Με μεθόδους προηγμένης τεχνολογίας, γνωρίζοντας με σαφήνεια την ποιότητα και τον ακριβή αριθμό τους, μπορούμε πλέον να θεραπεύσουμε:

  • Εκφυλισμένους τένοντες
  • Ρήξεις μηνίσκων
  • Ρήξεις συνδέσμων
  • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις
  • Οστεοαρθρίτιδες γονάτων – ισχἰων
  • Τενοντίτιδες
  • Επικονδυλίτιδες
  • Ρήξεις στροφικού πετάλου
  • Κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Διαβητικό πόδι

Οι νέες βιο-ορθοπαιδικές θεραπείες, εφαρμόζονται με τεράστια επιτυχία σε μεγάλα ορθοπαιδικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές, λόγω του αυτόλογου των βλαστοκυττάρων. Μέσω υπερήχων, γίνεται έγχυση στο σημείο της βλάβης. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.