Διαδερμική ηλεκτρόλυση

Διαδερμική ηλεκτρόλυση

Διαδερμική ηλεκτρόλυση (Electrolysis Percutaneous Intratissue EPI)

 

Πρόκειται για διαδερμική χρήση γαλβανικών ρευμάτων μέσω μικροβελόνης. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίστανται βλάβες τών μαλακών μορίων. Εξαιρετικά αποτελεσματική, ελάχιστα επεμβατική ορθοπαιδική μέθοδο θεραπείας παθολογιών των μαλακών μορίων. Επιτυγχάνεται υποχώρηση του πόνου, ελάττωση του ουλώδους ιστού, παραγωγή κολλαγόνου, βελτίωση της κινητικότητας της αντίστοιχης άρθρωσης και ταχύτατη επιστροφή στις δραστηριότητες.
Χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της οξείας και χρόνιας τενοντίτιδας (ώμου, επικονδυλίτιδες, επιγονατίδας κλπ), συνδεσμικών βλαβών (π.χ. έσω πλάγιος γόνατος) καθώς και μυϊκών θλάσεων.

 

Η διαδερμική ηλεκτρόλυση συνιστά μία πρωτοποριακή τεχνική η οποία ενεργοποιεί αντιφλεγμονώδεις και άλλους αναγεννητικούς μηχανισμούς με σκοπό τόσο την επανέναρξη της επουλωτικής διαδικασίας σε χρόνιες τενοντοπάθειες όσο και στην επούλωση μυικών, τενόντιων και συνδεσμικών τραυματισμών στην οξεία φάση.
Η χορήγηση του γαλβανικού ρεύματος γίνεται μέσω προσπελάσεων βελόνης στην περιοχή της βλάβης με την βοήθεια απεικονιστικού υπερήχου.

 

Η μέθοδος ενδείκνυται στους πιο κοινούς τραυματισμούς μαλακών ιστών, όπως:

 

 • επιγονατιδικός τένοντας
 • αχίλλειος τένοντας
 • έσω και έξω επικονδυλίτιδα
 • τένοντα του πετάλου των στροφέων μυών
 • σύνδρομο κοιλιακών/προσαγωγών
 • μυικές θλάσεις


Έχει αναδειχθεί σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο στα πεδία των Αθλητικών Κακώσεων, Νευρομυοσκελετικής Θεραπείας, Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας.

 

Τον προηγούμενο αιώνα διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει βιολογικά αποτελέσματα. Έτσι άρχισαν να εφαρμόζουν τον ηλεκτρισμό στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ένταση του ρεύματος και το χρόνο θεραπείας. Το ρεύμα μέσα στον ιστό, μετατρέπεται σε θερμότητα.

 

Οι μορφές που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύο.

 

 • Τα συνεχή ή γαλβανικά ρεύματα, με συνεχή ροή ηλεκτρικών φορτίων μιας κατεύθυνσης και
 • τα εναλασσόμενα ρεύματα, με φορά ροής ηλεκτρικών φορτίων που συνεχώς αλλάζει και αντιστρέφεται.

 

Οι κυριότερες μορφές εναλασσόμενων ρευμάτων είναι το

 

 • φαραδικό ρεύμα, (δεν χρησιμοποιείται)
 • τα ρεύματα φαραδικού τύπου (χρησιμοποιούνται για να ερεθίσουμε κινητικά νεύρα και να προκαλέσουμε σύσπαση των μυών που νευρώνουν. Αυξάνει ο μεταβολισμός, αυξάνουν οι ανάγκες σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, αύξηση της αιμάτωσης, ο μυς συσπάται και χαλαρώνει προοδευτικά, διευκολύνεται η μεταφορά του αίματος και υποχωρούν τα τοπικά οιδήματα. Προκαλούν σύσπαση των μυών και βοηθούν στην υποχώρηση των οιδημάτων και αιματωμάτων.
 • τα ημιτονοειδή ρεύματα. (Χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο)

 

Η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνική δημιούργησε συνθετικό ρεύμα το οποίο ονομάζεται διαδυναμικό. Τα διαδυναμικά ρεύματα στην ελάττωση του πόνου και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Τα ρεύματα συμβολής αποτελούν νεότερα ρεύματα. Αλληλεπίδραση δύο ξεχωριστών ρευμάτων. Τα αποτελέσματα των ρευμάτων αυτών είναι η αναλγησία και η χαλάρωση. Χρησιμοποιούνται σε οξείες και χρόνιες επώδυνες καταστάσεις, σε μετατραυματικές και μετεγχειρητικές καταστάσεις καθώς και σε διαταραχές της κυκλοφορίας των άνω και κάτω άκρων, των εσωτερικών οργάνων. Έτσι χρησιμοποιούνται στο αυχενικό σύνδρομο, στην οσφυαλγία, στην περιαρθρίτιδα του ώμου, στα εξαρθρήματα, στα διαστρέμματα, στις συγκάμψεις μετά από παρατεταμένη ακινησία, σε αρθρίτιδες, σε επώδυνες καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης, σε θυλακίτιδες, υμενίτιδες, τενοντίτιδες, μυαλγίες, νευραλγίες κλπ.

 

Ο επιφανειακός ηλεκτρικός ερεθισμός χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο, την ελάττωση του μυικού σπασμού και τη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας. Το 1965 η θεωρία της «πύλης ελέγχου του πόνου», επιβεβαίωσε τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ρευμάτων αυτών. Ο επιφανειακός ερεθισμός (ΤΕΝS) προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο (οξύ και χρόνιο) και έχει το πλεονέκτημα ότι εφαρμόζεται πολύ εύκολα. Η εφαρμογή του ρεύματος αυτού έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε πόνους στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο και στις αθλητικές κακώσεις.