Καθώς όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους δημιουργούν πολλές μικρές επιμέρους αρθρώσεις και δίνουν την σχετική ευλυγισία και το απαραίτητο εύρος κινήσεων του καρπού, ωστόσο τον καθιστούν επίσης εξαιρετικά ευάλωτο σε τραυματισμούς.
Ουσιαστικά ή άρθρωση του καρπού αποτελείται από πολλές μικρές αρθρώσεις προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερη ευλυγισία και λειτουργικότητα στο χέρι.
Ο αρθρικός χόνδρος ο οποίος αποτελεί μια λευκή, στιλπνή και ιδιαίτερα γλιστερή κατασκευή καλύπτει τα οστά στα σημεία που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για την επίτευξη της ομαλής και ανώδυνης λειτουργίας της άρθρωσης.
Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μαλακό αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικό ιστό και συνδέουν τα οστά μεταξύ τους προσδίδοντάς τους σταθερότητα και δύναμη.
Ο αρθρικός θύλακος περικλείει την άρθρωση σαν γάντι και περιέχει το αρθρικό υγρό, μια ουσία με εξαιρετικές λιπαντικές ιδιότητες.
Μια ιδιαίτερη κατασκευή ο τρίγωνος χόνδρος βρίσκεται μεταξύ της ωλένης, μηνοειδούς και πυραμοειδούς οστού. Αποτελεί μια χόνδρινη κατασκευή και η ακεραιότητά του αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης.
Πολλοί τένοντες –καμπτήρες στη παλαμιαία επιφάνεια και εκτείνοντες στη ραχιαία, περνούν από τον καρπό και αποτελούν την κινητήρια δύναμη της άρθρωσης αλλά και της άκρας χείρας.
Είναι σημαντικό να κάνουμε αναφορά και στα νεύρα που περνάνε από το σημείο και παίζουν κι αυτά με τη σειρά τους σημαντικό ρόλο στα προβλήματα του καρπού.
Τα τρία σημαντικά νεύρα που διασχίζουν τον καρπό από το αντιβράχιο είναι το κερκιδικό, το μέσο και το ωλένιο νεύρο.
- To κερκιδικό νεύρο εκτείνεται στο πίσω μέρος του χεριού από τον αντίχειρα στο μεσαίο δάχτυλο.
- Το μέσο νεύρο επηρεάζει τον αντίχειρα, το δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και το εσωτερικό ήμισυ του παράμεσου.
- Το ωλένιο νεύρο τροφοδοτεί το μικρό δάχτυλο και το εξωτερικό μισό του παράμεσου.
Η ανατομική της άρθρωσης του καρπού (πηχεοκαρπική άρθρωση), είναι ίσως η πιο σύνθετη και πολύπλοκη όλου του ανθρώπινου σώματος. Η πολυπλοκότητα αυτή προσδίδει στο χέρι τη δυνατότητα να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς και δύναμη για την επιτέλεση των διαφόρων δραστηριοτήτων. Όλα τα νεύρα του άνω άκρου διασταυρώνονται με τον καρπό, το ωλένιο, το μέσο και το κερκιδικό νεύρο. Τα νεύρα αυτά μεταφέρουν τις εντολές από τον εγκέφαλο προς τους μυς που κινούν το αντιβράχιο, πηχεοκαρπική άρθρωση, το χέρι και τα δάκτυλα, καθώς επίσης επιστρέφουν προς τον εγκέφαλο εντολές σε σχέση με την αισθητικότητα, τον πόνο και τη θερμοκρασία.
Τέλος οι αρτηρίες και οι φλέβες που εξασφαλίζουν την αιματική παροχή στο χέρι.
Η κερκιδική αρτηρία περνά από τη παλαμιαία επιφάνεια του καρπού κοντά στον αντίχειρα ενώ η ωλένια αρτηρία πλησιέστερα στο μικρό δάκτυλο. Οι δύο αρτηρίες θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν δύο τόξα στη παλάμη του χεριού τα οποία αποτελούν και τις πηγές τροφοδότησης του αίματος σε όλο το χέρι.